Prinsjesdag verloopt door de coronamaatregelen dit jaar geheel anders. Zo is publiek op de derde dinsdag van september niet welkom in Den Haag om het risico op verspreiding van het virus te beperken.
Om dezelfde veiligheidsreden wordt de Troonrede dit jaar voorgelezen in de Grote Kerk in plaats van de Ridderzaal. De nieuwe locatie zou voldoende ruimte bieden om 1,5 meter afstand te houden.
Ook de rijtoer in de Glazen Koets komt dit jaar te vervallen. In plaats daarvan wordt het koninklijk paar per auto naar de Grote Kerk gereden.
Waar Oranjeliefhebbers traditiegetrouw de derde dinsdag van september naar Den Haag trekken, zullen ze Prinsjesdag dit jaar thuis moeten volgen.
Om het risico op verspreiding van het coronavirus te beperken, is publiek niet welkom in de politieke hoofdstad op de derde dinsdag van september.
“Er valt niks te zien”, liet een woordvoerder van de Haagse gemeente aan Business Insider Nederland weten. Omdat alles achter gesloten deuren plaatsvindt, vertrouwt hij erop dat mensen niet zullen blijven plakken.
De gastenlijst is flink teruggebracht
Om het verspreidingsrisico verder in te perken, wordt de Troonrede dit jaar voorgelezen in de Grote Kerk in de plaats van de Ridderzaal. Hier zou voldoende ruimte zijn om 1,5 meter afstand te houden.
Ook is het aantal aanwezigen "een stuk minder dan gebruikelijk", liet een woordvoerder van de Eerste Kamer weten. Normaal zijn er zo'n duizend gasten op Prinsjesdag van de partij. Dit jaar zijn dat er zo'n 270.
Leden van de Eerste en Tweede Kamer mogen geen partner of gast meenemen, zoals normaal gesproken het geval is. Een deel van de VVD-Kamerleden heeft op eigen initiatief al besloten om niet naar de Grote Kerk te komen.
Verder wonen de ministers de Troonrede bij, net als de delegatie van de koning, een beperkt aantal hoogwaardigheidsbekleders en tien burgers. De staatssecretarissen zijn er daarentegen dit jaar niet bij.
Voor zij die wel komen, wordt er busvervoer geregeld. Hierbij is het dragen van een mondkapje verplicht, liet de woordvoerder van de Eerste Kamer weten. Of de gasten de door de Staten-Generaal beschikbaar gestelde mondkapjes pas af doen als ze plaats hebben genomen in de Grote Kerk is aan hen.
De rijtoer en balkonscène gaan niet door
Daarnaast komt de rijtoer in de Glazen Koets dit jaar te vervallen. In plaats daarvan worden koning Willem-Alexander en koningin Máxima per auto van paleis Noordeinde naar de Grote Kerk gereden.
Uit veiligheidsoverwegingen zal op de dag zelf pas duidelijk worden welke auto de Glazen Koets vervangt.
Ook de traditionele balkonscène op Paleis Noordeinde is afgeblazen om een grote toestroom van publiek te voorkomen.
Onduidelijk is of de Gouden Koets ooit nog terugkeert op Prinsjesdag
Met ingang van 2016 dient de Glazen Koets ter vervanging van de Gouden Koets, die sinds deze periode wordt gerestaureerd.
Lees meer: Zo komt de Glazen Koets aan zijn naam
Onlangs zei koning Willem-Alexander nog dat pas na afronding van de restauratie wordt beslist welke koets blijft rijden op Prinsjesdag. Dit omdat de Gouden Koets in opspraak is geraakt vanwege een ‘koloniaal’ zijpaneel aan de linkerkant – een discussie die hij aangaf wel te volgen, maar niet aan deel te nemen.
Wat al wel duidelijk is, is dat de Gouden Koets na de restauratie tijdelijk in het Amsterdam Museum komt te staan, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De restauratie duurt nog tot volgend jaar, waarna het rijtuig van juni tot en met november in een glazen ruimte te zien zal zijn voor publiek.
Lees meer over het koninklijk huis:
- Dit zijn de baarden van de Oranjes: van Willem de Zwijger tot Willem-Alexander
- Het koninklijke jacht van de Oranjes is niks vergeleken met die van andere royals
- Het flitsende leven van selfmade miljonair en pandjesprins Bernhard van Oranje
- 10 dingen die je van Máxima kunt leren als je zelf in de spotlights staat
- Het turbulente leven van Mabel van Oranje: gangstermeisje, tragische prinses en nu nummer 149 in de Quote 500